Gieljan de Vries

Gieljan de Vries

schrijft over wetenschap

Gieljan de Vries

schrijft over wetenschap

Gieljan de Vries

schrijft over wetenschap

Wetenschapsjournalist

Als journalist wil ik het nieuws in de wetenschap verslaan. Het liefst zet ik mijn tanden in pittige onderwerpen uit de natuur- en sterrenkunde en techniek, zoals kosmologische inflatie of quantumcrypto. Omgekeerd laat ik de wetenschap achter het nieuws zien. Gaan de Belgische kerncentrales dicht? Dan zoek ik uit hoe je zo’n reactor ontmantelt en wat we aanmoeten met het kernafval.

KIJK-artikel Waar laten we al ons kernafval?

Nederland denkt serieus na over twee grote nieuwe kerncentrales om stroom te leveren zonder CO2-uitstoot. Spannend, maar waar moeten we naartoe met het kernafval? Voor KIJK ga ik op bezoek bij opslaginstantie COVRA in Vlissingen om daarachter te komen.
Lees verder →

KIJK-artikel Deeltjeshagel boven de pampa

Verscholen in een uithoek van Argentinië staat een gebied zo groot als Groningen vol deeltjesdetectoren. Voor KIJK ging ik op reportage en schreef over de zoektocht naar kosmische straling.
Lees verder →

KIJK-artikel 7 ideeën uit het atoomtijdperk

Coverartikel voor KIJK met zeven huiveringwekkende - of toch slimme? - nucleaire plannen.
Lees verder →

New Scientist NL-artikel quantumwormgaten

Een driedubbele hersenkraker: quantumverstrengeling, bose-einsteincondensaten en wormgaten in één nieuwsbericht voor New Scientist NL. Door deze pittige klus hervond ik de wetenschapsschrijver in mezelf.
Lees verder →

KIJK-artikel kerncentrales ontmantelen

Achtergrondverhaal in KIJK over het ontmantelen van kerncentrales. Meteen de zaag erin, of even af laten koelen? Ik trok naar België voor het antwoord.
Lees verder →

KIJK-artikel supergeleiding

Achtergrondverhaal in KIJK magazine over de stand van supergeleiding, honderd jaar na de ontdekking door Kamerlingh Onnes.
Lees verder →