Gieljan de Vries

Gieljan de Vries

schrijft over wetenschap

Gieljan de Vries

schrijft over wetenschap

Gieljan de Vries

schrijft over wetenschap

Over Gieljan de Vries

Hoi! Ik ben Gieljan de Vries en ik schrijf over wetenschap. Na mijn studie natuurkunde deed ik dat als journalist en redacteur, daarna als wetenschapsvoorlichter, tegenwoordig als allebei. Noem me maar een wetenschapstoerist: ik kijk graag rond bij spannend of onbekend onderzoek en vertel over wat ik tegenkom.

Als journalist ligt mijn hart ligt bij wetenschapsnieuws. Het liefst zet ik mijn tanden in pittige onderwerpen uit de natuur- en sterrenkunde en techniek, zoals kosmologische inflatie of quantumcrypto. Omgekeerd laat ik de wetenschap achter het nieuws zien. Gaan de Belgische kerncentrales dicht? Dan zoek ik uit hoe je zo’n reactor ontmantelt en wat we aanmoeten met kernafval.

Mijn neus voor nieuws is handig in mijn werk als wetenschapsschrijver en communicatieadviseur. Voor websites en relatiemagazines maak ik pakkende interviews en verhalen over mooi onderzoek. Ik weet waar journalisten naar zoeken en kan je helpen je onderzoek in de media te krijgen. En passant stoom ik jou als wetenschapper klaar voor perscontact.

Na bijna twintig jaar in de wetenschapscommunicatie ken ik het klappen van de zweep in onderzoeksland. Van presentatietraining tot het aanscherpen van beursaanvragen en begeleiden van evaluaties, ik scherp het verhaal aan en zorg voor een goed resultaat.

CV

Als wetenschapsschrijver heb ik hart voor de wetenschap én een kritische pen. Dat helpt me de verbinding te maken tussen de onderzoekers en mijn publiek.

2020 - nu

Wetenschapsschrijver bij EUROfusion, het Europese samenwerkingsverband voor onderzoek naar kernfusie

2012 - 2020

Hoofd communicatie bij de energie-onderzoekers van NWO-instituut DIFFER

2008 - 2011

Hoofd communicatie bij de plasmafysici van FOM-instituut Rijnhuizen

2003 - 2008

Redactiechef en nieuwsredacteur, vakredacteur natuur- en sterrenkunde bij de populair-wetensschappelijke website Kennislink.nl

1996 - 2002

Natuurkundestudie aan de Universiteit Utrecht, specialisatie wetenschapscommunicatie

En verder:

2018

Communicatieadviseur bij deeltjeslab Nikhef voor het opzetten van communicatie over Einstein Telescope NL

2014 - 2016

Redactielid van NWO/Quest’s publieksmagazine ExperimentNL

2013 - nu

Freelance wetenschapsjournalist en wetenschapsschrijver

2006 - 2008

Mede-redacteur van de wetenschapspagina in de treinkrant Sp!ts

2005 - 2007

Gastdocent in de cursus Journalistiek schrijven over wetenschap van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam

2003 - 2008

Wetenschapscorrespondent voor RTL Nieuws, Radio1, Hoe?Zo!-radio, BNR radio en de Wereldomroep

Testimonials

Wat voor werk ik lever? Je vindt voorbeelden op de pagina’s Journalist, Schrijver en Advies, maar misschien zie je liever wat anderen van mijn werk vinden. Le voilà:

De bijdragen van Gieljan aan het publieksmagazine DIMENSIES van NWO-instituut Nikhef zijn precies wat het blad zijn lezers wil bieden: toegankelijk en to the point, en niet bang voor echte wetenschap.
Martijn van Calmthout
Hoofd Communicatie van Nikhef, het instituut voor subatomaire fysica
Gieljan is een uitstekende communicatie-professional. Als hoofd communicatie van DIFFER was hij verantwoordelijk voor advies over, productie en eindredactie van onze strategie- en zelfevaluatierapporten.
Richard van de Sanden
Directeur TU/e EIRES, oud-directeur DIFFER