Gieljan de Vries

Gieljan de Vries

schrijft over wetenschap

Gieljan de Vries

schrijft over wetenschap

Gieljan de Vries

schrijft over wetenschap

Coverartikel

KIJK magazine nr. 2, 2020

7 krankzinnige ideeën uit het atoomtijdperk

Donald Trump’s onzalige idee om orkanen op te blazen met kernbommen is nog maar het topje van een ijsberg van koortsige plannen met atoomtechniek. Een coverartikel met zeven huiveringwekkende – of toch slimme? – nucleaire plannen.

Als Donald Trump blaaskaakt dat je orkanen uit zou moeten blazen met atoombommen, maak ik me meteen zorgen over wat voor koortsige kernideeën er nog meer zijn. Dat schreeuwt om een serie korte gelinkte stukjes over wat we nu science-fiction vinden, maar wat ze in de jaren ’50-’60 écht hebben geprobeerd.

  • KIJK-hoofdredacteur André Kesseler: “Het is maar goed dat veel van die onzalige dromen niet uit zijn gekomen.”

Ik pitch het idee bij de KIJK-redactie, die het gaaf genoeg vindt voor een coverartikel. En dus schrijf ik in KIJK 2 van 2020 over passagiersauto’s op atoomkracht, nucleaire cruiseschepen, op kernexplosies naar de sterren en natuurlijk havens graven of aardgas fracken met kernkoppen.

Ook in het kernschuwe nu blijken zulke ideeën nog te leven. We werken niet alleen met nucleaire ijsbrekers, maar denken ook aan passagiersschepen die net als een vliegdekschip of atoomonderzeeër maar eens in de 25 jaar hoeven te tanken. Fantastisch om uit te zoeken en te leren waarom deze ideeën niet werkten – of wel, en tegen welke prijs.